Včely si prácne vytvárajú na zimu zásoby medu, ktoré im včelár zoberie. Aby zimu prežili, potrebujú
podať za "ukradnutý" med náhradu, preto im treba ponúknuť vhodnú alternatívu. Po poslednom vytáčaní
nasleduje podávanie zásob. Na trhu sú rôzne produkty, ktoré včelám namiesto medu dodajú dobre znesitelnú potravu.
Biely cukor je pre včely atraktívna ponuka.
Na trhu okrem najrozšírenejšieho cukrového sirupu majú svoje zastúpenie aj produkty
zo škrobového sirupu z obilovín. Škrobový sirup sa teší veľkej obľube najmä u veľkovčelárov, ktorý
si ho objednávajú celé cisterny. Hobby včelári si robia krmivo pre včely väčšinou sami, alebo
si kupujú menšie balenia cukrového sirupu, ktorý je vyrobený z cukrovej repy.
Stručná náuka o cukroch
Bežné náhradné krmivo pre včely je zložené z cukrov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mede. Významné
cukry pre včely sú sacharóza, fruktóza a glukóza.
Sacharóza: (repný cukor) je ľudmi najčastejšie konzumovaný cukor. Zdrojom sacharózy pre našu
domácnosť je cukrová repa a cukrová trstina.
Každá molekula sacharózy pozostáva z jednej molekuly fruktózy a jednej molekuly glukózy - preto sa
nazýva aj disacharid. Disacharidy sú teda 2 monosacharidové jednotky (cukry) spojené glykozidickou väzbou. Včely pri spracovávaní sacharidu ho štiepia na
jednoduché cukry: fruktózu a glukózu.
Fruktóza: (ovocný cukor) je monosacharid (jednoduchý sacharid). Tento cukor je pre včely ľahko stráviteľný a
v plástoch nekryštalizuje. Preto aj medy s vysokým obsahom fruktózy sú pre včely ako zásoba na zimu najvhodnejšie.
Veľa fruktózy obsahuje napr. med z agáta.
Glukóza: (hroznový cukor) je tak isto monosacharid. Glukóza je bežná
súčasť nektáru. Ma sklony ku kryštalizácii, preto medy, ako aj náhradné krmivo s vysokým
obsahom glukózy nie sú pre včely vhodné ako zásoby na zimu. Veľa glukózy obsahuje napr. med z repky.
Maltóza: (sladový cukor) pozostáva z dvoch molekúl glukózy. Vzniká enzymatickou hydrolýzou škrobu, daný enzým sa nazýva amyláza,
ktorý sa nachádza v slinách, alebo klíčkoch semien. Ďalším štiepením enzýmom z maltózy vznikajú dve molekuly glukózy.
Vysoký podiel maltózy v mede, či v krmive, spôsobuje kryštalizáciu. .
Bežné krmivá sú vhodné
Dobrá správa hneď na začiatok: bežným krmivom pre včely, ktoré dostať kúpiť vo
včelárskych obchodoch, nič nepokazíte. Aj nemecký včelí monitoring dospel k záveru,
že výber krmiva pre včely nemá vplyv na prezimovanie. Ale treba si dávať pozor
na "výhodné ponuky". Známe sú prípady, kedy včelárom bol predaný hroznový cukor určený
na výrobu ovocných džúsov a ktorý pochádzal z poistnej udalosti - takéto ponuky sú
síce výhodné, ale nie vhodné ako krmivo pre včely. Vo viacerých prípadoch
bol u takýchto lacných ponúk zistený vysoký obsah HMF (včelám škodlivý hydroxydmetylfurfural),
alebo vysoký obsah minerálnych látok, ktoré potom v zime zatažujú včelám výkalový vačok.
Takisto nie sú vhodné ako krmivo pre včely roztoky s vysokým obsahom glukózy,
krmivá pre včely by nemali obsahovať viac ako 30% glukózy.
Zakrmovanie na zimu medom
Často sa diskutuje o vhodnosti zimovania rodín na mede. Veď koniec koncov je
med ich prirodzený produkt, takže to znie logicky, ponechať včelám ako zásoby na
zimu plásty s medom. Ale odoborníci varujú pred nepremysleným
zimovaním na mede. Vo voľnej prírode si včely ukladajú zásoby medu po celú
sezónu, tým vlastne vzniká zmes rôznych medov. Ale ak
včelár ponechá včelám na zimu len jeden druh medu, tak sa môžu
vyskytnúť problémy. Medy s vysokým obsahom glukózy v plástoch skyštalizujú a
v zime včely nemajú možnosť doniesť vodu, aby takýto med rozpustili.
Repkový, lesný a vresoviskový med je najnevhodnejší ako zásoba na zimu, lebo
rýchlo zkryštalizuje, alebo obsahuje priveľa minerálnych látok, ktoré sú
pre včely nestráviteľné a zatažujú ich výkalový vačok. Keď včelám
med skryštalizuje, môže sa pritrafiť, že uhynú od hladu na plných
plástoch.
Pre včely veľmi dobre stráviteľný je med z facélie, agáta, lipy, alebo zvyšky
z jarnej a letnej znášky.
Pozor na med, ktorý začal kvasiť! Kvasinky sa v úli rozmnožia a napadnú aj
ostané zásoby. Môžu v úli prežiť až do jari a pustiť sa do novej znášky, čím
zničia úrodu medu. Kvasinky takžiež počas zimy zatažujú včelám trávenie.
Správny okamih na podávanie zásob: večer v neskorom lete
Kŕmenie na zimu sa vykonáva v období júl-august. Najneskoršie v októbri
by mali mať včely dostatok zásob na celú zimu (vlastne až do jarnej znášky).
Podávanie zásob by malo byť ukončené pred tým, ako včelstvá prestanú plodovať.
Tým ušetríme zimné včely od roboty so spracovávaním zásob.
Pretože v neskorom lete sú včely sliedivejšie, najvhodnejšie je podávať
zásoby vo večerných hodinách. Dajte si pozor, aby ste nič nepovylievali v
okolí úľov. Ak sa už pritrafí, tak starostlivo odstrániť, aby
ste nevyvolali rabovku.
Rabovka - načo sa ďaleko túlať ... (G. Liebig)
Neplytvať, ale ani nešetriť
Podľa odborníkov včely v priebehu zimy spotrebujú 15-20kg krmiva. Presný a spoľahlivý údaj
o tom, koľko zásob potrebuje produkčná rodina na zimu, sa nedá určiť. Spotrebu
krmiva ovplyvňuje veľa faktorov: veľkosť rodiny, priebeh teplôt cez zimu, miestna klíma a stanovište.
Silné rodiny spotrebujú spravidla viac zásob, ako slabšie rodiny a častejšie sa stáva,
že tie najlepšie rodiny hladujú. Preto sa odporúča nešetriť na podavaní zásob, radšej viac
zakŕmiť. Keď podáme väčšie množstvo zásob, ako včely spotrebujú, tak na jar prebytočné
zásoby odoberieme a tie potom použijeme pri zakladaní mladých rodín.
Jednej produkčnej rodine na chladnom stanovišti treba podať 20kg cukru, na teplejšom
stanovišti postačuje 13kg. Nezabúdajte, že cukrové sirupy obsahujú vodu, preto treba
rátať s tým, že podáme viac krmiva, ako sa dostane do plástov. Pre jednu
produkčnú rodinu na chadnom stanovišti je to 28kg sirupu (20 litrov), na teplom
stanovišti postačuje 18kg (13l). Ak nie ste si istý, či je vaše stanovište chladné, alebo
teplé, tak radšej podajte viac krmiva a keď na jar veľa zvýši, tak nasledujúce neskoré leto
podajte menšie množstvo.
Pritom ale myslite na to, že zima nie je vždy rovnaká, preto
podávať krmivo vždy s nejakou rezervou.
Odložence a rodiny v jednom nádstavku dostanú menej krmiva. Približne o 25% menej
ako produkčné rodiny. To je približne 10kg čistého cukru na teplých stanovištiach (14kg, rep. 10l sirupu),
na chadných stanovištiach 15kg čistého cukru (21kg, resp. 15l sirupu).
Včely spracujú cukor na "náhradný med"
Včely nerobia žiadny rozdiel medzi cukrovým sirupom a nektárom.
Pomocou enzýmov štiepia cukor a znižujú obsah vody. Takto
si urobia umelú náhradu za med, ktorá sa skutočnému medu dosť podobá. Cukrové
zásoby sú pre včely dobre stráviteľné a pri dostatočnom množstve prezimujú bez problémov.
V čom podávať zásoby?
Aké kŕmidlo sa použije, je vec každého včelára, včelám je to srdečne jedno. Oni vynosia
cukrovú vodu z odrezaného tetrapaku tak isto dobre, ako aj z drahého nádstavkového kŕmidla.
Dôležité je, aby sa včely v podávanom sirupe netopili.
Ak podávame sirup v plastových vedrách, ktoré sú položené na rámikoch
v prádznom nádstavku, tak treba dať na hladinu sirupu nejaký
plavák, napr. čisté seno, slamu, korkové zátky a pod., po ktorom
včely možu chodiť a držať sa. Ake je plastové
vedro veľmi hladké, včelám sa po ňom zle šplhá, tak ho
oprime do rohu o steny nádstavku. Včely sa potom pohodlne dostanú
po stene úľa do vedra. Alebo ak máme čas, povrch vedra môžme
zdrsniť brúsnym papierom.
Vhodné je, ak majú včely väčšiu plochu na odoberanie sirupu, výhodnejšie
je uprednostniť napr. široké a nízke vedro pred úzkym a vysokým.
Nádstavkové kŕmidlo je vyložené ako nádstavok nad plodiskom.
|
Kŕmidlový rámik sa zväčša používa pre mladé rodiny, kde je umiestnené vedľa plodiska. Niekedy je z neho
krmivo lepšie odoberané ako z nádstavkového kŕmidla.
|
Jednuduché a lacné riešenie ponákajú kompótové flaše. Do víčka treba napichať veľa dierok, ktoré ale
včely zvyčajne zanesú propolisom. Fľaše sú vyložené na malých drevenných lištách, aby sa včely dostali na celú plochu víčka.
|
Kŕmidlový nádstavok, ktorý má vchod priamo na plodiskom.
|
Podávanie sirupu v plastovom vedre, ktoré je v prázdnom nádstavku. Na hladine sú korkové zátky, aby sa včely netopily v sirupe. Vedro sa môže
položiť rovno na rámiky, ale na medzidno (na obrázku je medzidno z rámu včelieho výklzu, z ktorého sa včelí výklz vybral).
|
Na prikrmovanie mladých rodín dobre poslúži aj tertapack.
|
Cukrový sirup
Cukrový sirup (napr. Apiinvert) - trvanlivý, včely ho rýchlo spracujú, vďaka vyšiemu obsahu fruktózy zásoby v plástoch nekryštalizujú.
V špecializovaných včelárskych obchodoch možno kúpiť už zarobený cukrový sirup, pri ktorom včelárovi
odpadá robota s rozpúštaním cukru. Hotový cukrový sirup môžeme rovno z obchodu zobrať na včelnicu a podávať
včelám. V Nemecku najčastejšie použivané krmivo na zimu. Je to čistá tekutina vyrobená z cukrovej repy, obsah
vody okolo 23%.
V Nemecku sú rozšírené dva produkty: Ambrosia a Apiinvert.
Cukrový sirup sa predáva v rôznych baleniach - v sáčkoch, v plastových vedrách, v kartónoch, alebo v kontajneroch. Obsahuje
fuktózu, glukózu a sacharózu.
Je už invertovaný (rozložený na jednoduché cukry), teda včely
ho nemusia sami štiepiť svojimy enzýnmi, čo im uľahčuje prácu. Sirup je invertovaný vymieňačom iónov, čo je
síce nákladný proces, ale v porovnaní s hydrolýzou s kyselinami nevzniká škodlivý HMF (hydroxydmetylfurfural).
Do sirupu je pridané trochu fruktózy, ktorá ho chráni pred kryštalizáciou.
Hotový sirup má nižší poddiel vody, ako doma vyrobená cukrová voda - vysoký
obsah cukru a nízky obsah vody chráni sirup pred kvasinkami. Výrobca udáva, že sirup
možno odložiť bez problémov aj do nasledujúcej sezóny.
Pretože hotový sirup tak nerozvoniava ako doma spravená cukrová voda, znižuje riziko
vzniku rabovky.
Jednej rodine (v závislosti od stanovišta a veľkosti rodiny) sa odporúča 28kg (20l).
V teplejších podmienkach postačuje 18kg sirupu (13l). Odložence a rodiny v jednom nádstavku
dostanú menšiu dávku.
Cukrová voda
Aj bežný cukor z obchodu nasýti včely.
Aj doma spravená cukrová voda veľmi dobre uspokojí potrebu včiel. Pozostáva
z vody a bežného kuchynského cukru. Tento spôsob podávania zásob väčšinou
volia hobby včelári.
Cukor sa vysype do čistej vody a mieša sa dovtedy, kým nevznikne
priezračná tekutina. Najvhodnejšie je, pripraviť si cukrový roztok
deň vopred a druhý deň sa premiešať, ak sa ešte na dne usadí cukor.
Najčastejšie sa používa roztok 3:2, t.j. 3 diely cukru sa rozpustí
v dvoch dieloch vody (jednoducho povedané 3kg cukru na 2 litre vody).
Cukor sa rýchlejšie rozpustí, keď sa použije vlažná voda, ale nie moc horúca,
lebo inak sa tvorí HMF. Pomerom 3:2 vzniká 60% cukrový roztok, ktorý
sa potom musí prepraviť na včelnicu, čo si pri väčšom počte včiel a bez
patričnej techniky vyžaduje aj fyzickú zdatnosť včelára.
Cukrovú vodu môžme pripraviť aj v pomere 1:1 (50%), alebo 2:1 (66%).
Čím je konzentrácia vyššia, tým ťažšie sa cukor vo vode rozpúšťa, čím
nižšia, tým viac musia včely zahusťovať. A včelár musí viac nosiť.
Kuchynský cukor je vcelku lacná varianta, je bežne k dostaniu v
každom blízkom obchode. Ale na druhej strane na rozdiel
od hotového cukrového sirupu je s tým viacej
roboty a musí sa zarobiť iba také množstvo, aké včely rýchlo
spotrebujú, inak hrozí, že sa cukrová voda pokazí. A pri
cukrovej vode musí včelár prenášať väčšie množstvo materiálu. Aj
včely majú s cukrovou vodou viacej roboty, lebo musia
štiepiť cukor na fruktózu a glukózu - ale to im nevadí, k tomu
majú v slinách potrebné enzými.
Na výrobu cukrovej vody používať len biely kuchynský cukor, žiadny
hnedý cukor! Hnedý cukor je síce pre ľudí zdravší, ale
včelám zaťažuje v zime výkalový vačok.
Na jednu produkčnú rodinu treba rátať 20kg cukru, odložence
potrebujú patrične menej. Najvhodnejšie je podávať cukrovú
vodu v podvečer, keď už nie je po okolí toľko sliedičiek, vyvarujete
sa tým možnému vypuknutiu rabovky.
Škrobový sirup
Sirup z obilovín je finančne výhodná alternatíva.
Už zhruba od polovice 90-tich rokov je na trhu krmivo pre včely vyrobené zo škorobového
sirupu. Vyrába sa z obila, alebo kukurice a je lacnejší ako produkty z cukrovej repy.
Obsahuje fruktózu, glukózu, sacharózu, maltózu. O krmive pre včely zo
škrobového sirupu nebola medzi včelármi rozšírená pozitívna mienka, pretože obsahuje
maltózu a iné polysacharidy. Včelárske výskumné ústavy v Nemecku vykonali mnohé pokusy, ktoré
dali rôzne výsledky:
Bavorský včelársky ústav v Erlangene koncom 90-tich rokov stratil všetky rodiny, ktoré boli
pokusne kŕmené škrobovým sirupom.
Vo včelárskom výskumnom ústave Univerzity Hohenheim vykonali 7 ročné porovnávanie a zistili že
škrobový sirup je tak isto vhodný ako ja sirup z cukrovej repy. Doteraz zakrmujú na zimu včely krmivami zo
škrobového sirupu.
Vo Včelárskom ústave v Celle zistili, že maltóza v škrobovom sirupe bola síce odbúraná na glukózu, ale
zásoby v plástoch aj napriek tomu nekryštalizovali.
V súčastnosti je ešte stále krmivo zo škrobového sirupu niektorými odborníkmi kritizované,
ale v praxi sa používanie rozširuje a početné množstvo včelárov ho bez problémov včelám dáva.
Včelársky ústav v Celle škrobový sirup aj naďalej neodporúča, lebo v jeho okolí v neskorom
lete kvitne veľa krížokvetých rastlín (horčica, reďkev olejnatá), ktoré takisto v nektári obsahujú
vysoký podiel glukózy, čo zvyšuje riziko zkryštalizovania zimných zásob.
Kto chce kŕmiť škrobovým sirupom, v každom prípade by mal požadovať
osvedčenie o obsahových látkach a uistiť sa, že obsahuje
čo najmenej oligosacharidov (viacnásobné cukry) a pokiaľ možno čo najviac fruktózy. Aj podiel minerálnych
látok by mal byť čo najnižší.
Na jednu produkčnú rodinu treba rátať 28kg sirupu, čo dá 20kg zimných zásob v plástoch.
Cukrové cesto.
Hotové kŕmne cesto zo sacharózy, veľmi vhodné pri chove matiek.
Kŕmne cesto je obľúbený prostriedok u priaznivcov podnecovacieho prikrmovania.
Kŕmne cesto má vraj včely stimulovať, aby viac plodovali, ale význam podnecovacieho
prikrmovania je sporný. Ale nesporná úloha kŕmneho cesta je u odložencov, chove matiek
či v preklenutí prestávky medzi znáškami. Včely pomaly spracovávajú cesto a nezanesú
rýchlo plodisko.
Ako krmivo v neskorom lete na zimné zakŕmenie nie je cesto veľmi vhodné, lebo pre včely je to
tvrdá práca a potrebujú k tomu veľa vody. Cenné zimné včely by sa nemali upracovať
spracovávaním cesta. Preto sa väčšinou na zimné zakrmovanie uprednostňuje sirup. Ale ak
niekto chce používať kŕmne cesto na zimné prikrmovanie, tak s tým treba začať čo najskôr,
podať v dvoch dávkach, prvú dávku už okolo 20. júla
Na trhu sú hotové kŕmne cestá, ktoré sú zhotovené zo sacharózy a sú veľmi jemné. Obsahujú
fruktózu, glukózu, sacharózu, maltózu. Sacharóza z cukrovej repy je na veľmi jemno zomletá a
k nej sa pridá dávka cukrového sirupu, ktorý sa postará o to, aby cesto veľmi nestvrdlo.
Obsah vody je okolo 8%.
Pri podávaní včelám sa do obalu urobí len malá dierka a zvyšok vybavia včely.
Deutsches Bienen-Journal 08/2009
Neprešlo jazykovou úpravou.
Tieto webové stránky nedisponujú diskusným fórom a ani žiadne nie je plánované.
Ak chcete k článku niečo poznamenať, alebo o téme diskutovať, na
www.vcely.sk, alebo
www.vcelarskeforum.cz
sú dobre zabehnuté a naštevované včelárske fóra.
Hinweis:
Diese nichtkommerzielle Web-Seiten möchten als Informationsquelle für alle Imker (ja, überwiegend für die slowakisch sprachige) dienen, die keinen Zugang oder
andere Möglichkeiten haben, um neues aus der Welt über Bienenzucht zu erfahren. Diese Web-Seiten haben nur Bildungscharakter mit Hauptfokus auf Anfänger.
Hoffentlich wird sich niemand benachteiligt, oder bestohlen fühlen.