Pri predaji medu sa včelári často stretajú s otázkami, či predsukami o mede. O vplyve
medu na zdravie človeka sa vytvorilo veľa mylných predsudkov a legiend, pritom väčšinou sa jedná
o omyl, alebo nesprávnu interpretáciu. To by včelára nemalo zaskočiť a mal by podať správne vysvetlenie o svojom sladkom produkte.
1. omyl: Diabetici nesmú jesť žiadny med
Ešte pred nedávnom nesmeli diabetici jesť veľa druhov potravín, predovšetkým potravu bohatú na cukry.
Toto tabu už dnes neplatí, súčastné odporúčania o výžive diabetikov sa takmer
neodlišujú od všeobecne zdravej potravy. V prvom rade ide o to, aby strava bola
vyvážená a bohatá na výživné látky.
Cukrovka (
diabetes mellitus) je závažné endokrinologické ochorenie, ktoré spôsobuje poruchu látkovej výmeny.
Potravou príjmaný hroznový cukor (glukóza) nie je v dostatočnej miere z krvi
odbúravaný bunkami svalov, tuku a pečene, čo vedie k hromadeniu cukru v krvi. V normálnom
prípade je hodnota cukru v krvi regulovaná hormónom inzulín, ktorý sa vytvára v podžalúdkovej žlaze (pankreas).
Typy diabetu:
Typ 1 nevytvára žiadny inzulín.
Typ 2 sa produkuje málo inzulínu, alebo bunky nereagujú dostatočne na prítomný inzulín a odbúravajú
málo cukru z krvi. Tento typ sa vyskytuje asi 10x častejšie ako typ 1.
Pacient na cukrovku typu 2 môže dôslednou zmenou stravy udržať hladinu cukru v krvi v normálnych
hodnotách.
Vysoká hodnota cukru v krvi spôsobuje iné ochorenia, ako napr. vysoký krvný tlak, poškodenie
sietnice, infarkt, poškodenie nervového systému.
Veľa ľudí má v pravidelných intervaloch chuť na sladké jedlá. Pre diabetikov platí: záleží na množstve.
Diabetická výživa v určitej miere povoľuje stravu, ktorá obsahuje cukor. 10% denne prijatej
energie môže pochádzať z cukru. Pri dennom príjme kalórií okolo 2000kcal je to približne 50g cukru.
Toto množstvo je dosiahnuté dvoma polievkovými lyžicami medu a podľa možnosti by diabetici to množstvo nemali prekročiť.
Med v malých porciách
Podstatnú úlohu nezohráva len celkové množstvo, ale aj ako sa med konzumuje.
Látková výmena je odľahčená, keď sa celkové dovolené množstvo medu rozdelí na viac
dávok. Diabetici by nemali jesť med priamo z lyžice, alebo piť rozpustený v nápoji, alebo
len v spojení s tuhou potravou.
Výber stravy pri zostavovaní jedálneho lístka má veľký význam: potraviny bohaté na
vlákniny pomalšie uvoľnujú cukry, ako potraviny chudobné na vlákniny.
Bohaté na vlákniny sú obilniny, ako napr. celozrnné pečivo, plnohodnotné
obilné vločky. Vlákniny z obilovín vylepšujú účinok hormónu inzulín, ktorý je
zodpovedný za pokles hodnoty glukózy v krvi, tým prispievajú k udržiavaniu hladiny
cukru v krvi. Pre diabetikov, ktorý majú chuť na med, je vhodné si
vybrať nejaký celozrnný chlieb, natrieť tuk (napr. maslo, alebo margarín), alebo tvaroch a na to natrieť med.
Med je pre diabetikov vhodné konzumovať aj s celozrnným pečivom, mliečnymi jedlami s orechami, alebo
neocukrovanými obilnými vločkami. Ale pre diabetikov nie je vhodné kombinovať med s ovocím: z nakrájaného a
ošúpaného ovocia sa rýchlo uvoľnujú vlastné cukry, takže dodatočné sladenie ovocia sa
neodporúča.
Nie všetko je pravý med
Veľa sladkých nátierok pre diabetikov, ktoré sú balené po malých množstvách s obrázkom včely, či úľa,
vyzerajú ako med, ale prevažne z medom nemajú nič spoločné. Keď sa na mnohé takéto
výrobky pozrieme, v zložení si prečítame, že je to roztok z vody, sladila a ovocného cukru.
Med má oproti týmto výrobkom jednu výhodu, že okrem cukrov obsahuje veľa látok, ktoré sú
hodnotné pre látkovú výmenu. V mede je stopový prvok chróm, ktorý podporuje účinok inzulínu a
B-vitamíny, ktoré podporujú funkciu nervov.
2. omyl: Med zvyšuje cholesterol
Žiadny strach pred cholesterolom, med si môžte kľudne užívať.
V Európe sú rozšírené obavy, že konzum medu môže zvyšovať hodnoty cholesterolu. Táto
obava nie je opodstatnená.
Cholesterol je životne dôležitá látka všetkých ľudských a zvieracích pluripotentných kmeňových buniek.
Je vytváraný predovšetkým v pečeni a v črevnej sliznici. Pretože cholesterol
nie je rozpustný vo vode, do krvi sa dostane viazaním na lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL, alebo "zlý choresterol").
Lipoproteíny s vysokou hustotou (HDL, alebo "dobrý choresterol") prenášajú
cholesterol z tkanív do pečene, kde sa degraduje.
Určitá reakcia LDL-choresterolu so stenami krvných ciev je spolu s inými
faktormi zopovedná za vznik artériosklerózy (vápenatenie ciev). Zvýšená
hladina cholesterolu v krvi môže zapríčiniť srdcovo-cievne ochorenia. Nevzniká
nadmernou syntézou cholesterolu v tele, ani zvýšeným príjmom cholesterolu stravou,
ale vzniká tým, že cholesterol nie je v dostatočnej miere odstraňovaný z
krvného riečiska. Vplyv stravy na hladinu cholesterolu v krvi je malý.
Ľudia, ktorý jedia živočíšnu potravu, príjmajú s ňou aj cholesterol.
Väčšie množstvo cholesterolu v krvi nepochádza z potravy, ale telo si
ho samé vytvorilo. Rastlinné a živočíšne tuky totiž môžu byť strávené, len
keď pečen tvorí dostatok žlčovej kyseliny a túto odovzdá do čriev. A pritom
na tvorbu žlčovej kyseliny je potrebný cholesterol. Čím viacej tukov je v strave,
tým viacej choresterolu sa pre ich strávenie vytvára.
Med neobsahuje ani cholesterol, ani tuky. Tvrdenie, že
cukor z medu sa premení na tuk a tak podnieti vznik
cholesterolu, je neopodstatnené. Pre strávenie
cukrov nie je potrebný cholesterol. Takisto nie je potrebný
k syntéze tukov z uhľohydrátov (sacharidov).
V roku 2004 bola zverejnená štúdia, ktorá skúmala účinok
pravého prírodného včelieho medu na krvné hodnoty. Zúčastnili sa
jej osoby, ktoré mali normálne, aj zvýšené krvné hodnoty. Po
jedení medu došlo k poklesu tukov a cholesterolu v krvi, najmä
"zlého" LDL-cholesterolu.
Štúdia v Rakúsku
V roku 2006 bola v Rakúsku vykonaná jedna štúdia, kde zúčastnené
osoby 2 mesiace jedli 2x denne lyžicu medu. Konzumácia
medu neviedla k štatisticky preukázateľným zmenám hodnoty
cholesterolu v krvi. Zistil sa pritom náznak, že med
možno znižuje usadanie cholesterolu v krvných cievach. Je dosť
možné, že med pôsobí preventívne proti artérioskleróze.
3. omyl: Med spôsobuje prekyslenosť
V súčastnosti sa veľa ľudí obáva prekyslenosti organizmu.
Vychádzajú z toho, že nadbytok kyseliny v organizme zapríčinuje
stroskovatenie, ktoré potom vedie k typickým civilizačným
chorobám, ako reuma, dna, poruchy trávenia a rakovina.
Aby sa predišlo prekyslenosti organizmu, väčšinou sa odporúča
"zásaditá" výživa.
Pretože med obsahuje organické kyseliny, mnohí sa domnievajú,
že med môže prispievať k prekyslenosti organizmu.
Pri obavách o acidobázickú rovnováhu sa ale často nezohľadňuje
rozdiel medzi kyselinami a zásadami, ktoré sú obsiahnuté
v potravinách a tými, ktoré vznikajú v látkovej výmene.
Obsah kyselín v protravinách má len malý účinok na
acidobazické hospodárenie v organizme. Väčší
význam majú bielkoviny, lebo pri odbúravaní
niektorých stavebných zložiek bielkovín v ľudskom
metabolizme vznikajú kyseliny. To je napr. v prípade,
keď výživa obsahuje zásadité aminokyseliny lyzín, arginín,
histidín. Tie sa vyskytujú prevažne v
živočíšnych potravinách. Rastlinná potrava proti tomu
vykazuje tzv. kyslé aminokyseliny, u ktorých v
ľudskom metabolizme vznikajú zásady (tabuľka "Aminokyseliny v mede").
Všetky potraviny obsahujú kyselino- a zásadotvorné zložky.
Pretože sa tieto navzájom neutralizujú, záleží na tom,
ktoré celkove prevládajú. Konzumovanie
medu vedie k prebytku zásad, lebo kyselinotvorné bielkoviny
sa v mede nachádzajú vo veľmi malých množstvách. Naproti tomu
je v mede 2x vyšší podiel aminokyselín, ktoré sú zásadotvorné.
K nim patria kyselina glutámová a asparagínová, ktoré sú zásadotvorné.
Sacharidy v mede neovplyvňujú acidobazické hospodárenie.
Aminokyseliny v mede: |
Aminokyselina |
Vlastnosť pri odbúravaní v metabolizme človeka |
Množstvo v mg/100g medu |
Lizín |
kyselinotvorná |
0,99 |
Arginín |
kyselinotvorná |
1,72 |
Histidín |
kyselinotvorná |
3,84 |
kyselina asparagínová a glutámová |
zásadotvorná |
11,64 |
4. omyl: Med zvyšuje krvný tlak
Čaj z imela proti vysokému krvnému tlaku:
Prísady:
4 diely listov mäty piepornej, 3 diely imela bieleho, 2 diely komonice, 1 diel kvetov rumančeka, med.
Byliny v danom pomere zmiešať - z tejto zmesy dve čajové lyžičky
zaliať vriacou vodou a nechať 10 minút lúhovať. Potom čaj precediť a
osladiť 2 čajovými lyžičkami medu. Denne vypiť 3 šálky.
O vysokom tlaku krvi sa hovorí, keď je tlak po dlšiu doby vyšší ako 140/90 mm Hg.
Vysoký krvný tlak je rozšírený problém, ktorý väčšinou po dlhé roky
nespôsobuje vážne problémy, ale pomaly môže poškodzovať
krvné cievy, obličky a srdce. Len zriedkavo je len z jednej príčiny
zvýšený tlak v cievnej sústave, väčšinou to spôsobuje viacej faktorov -
strava bohatá na tuky, nadváha, vysoká spotreba solí, mäsa a alkoholu.
U 30-40% postihnutých možno krvný tlak znížiť už len samotným
obmedzením solí v strave. Už bolo zverejnených početné množstvo
štúdií, ktoré poukazovali na to, že v mnohých prípadoch
možno ustrážiť hodnoty tlaku v krvi aj bez liekov, keď sa
obmedzí príjem solí a mäsa a zvýši konzum ovocia a zeleniny.
Rastlinná potrava je bohatá na draslík - táto minerálka
látka je "protihráč" solí a môže znižovať ich účinok na krvný
tlak.
Potraviny, ktoré obsahujú v 100g menej ako 120mg sodíka patria
do skupiny s nízkym obsahom sodíka. V 100g medu sa nachádza v priemere
7mg sodíka a na dralík je med najbohatší. Pomer sodíka a draslíka vo
svetlých medoch je 1:11 a pri tmavých medoch 1:22 (tabuľka "Priemerné hodnoty minerálnych látok v mede").
Tento pomer sa prejavuje priaznivo na reguláciu krvného tlaku. V Rakúsku bola v roku
2006 vykonaná jedna štúdia o výžive, kde 50 dospelým účastníkom
dávali počas 8 týždňov denne 2 lyžice medu a u žiadneho nedošlo
k zvýšeniu krvného tlaku.
Priemerné hodnoty minerálnych látok v mede: |
Tmavé medy majú vyšší obsah minerálnych látok ako svetlé.
|
Minerálna látka |
Svetlé medy |
Tmavé medy |
draslík |
205,0ppm |
1676,0ppm |
sodík |
18,0ppm |
76,0ppm |
vápnik |
49,0ppm |
51,0ppm |
horčík |
19,0ppm |
35,0ppm |
5. omyl: Med spôsobuje hustnutie krvi
Takmer polovica ľudskej krvi pozostáva z pevných častíc - krviniek. Tie sa
rozdeľujú na červené krvinky, biele krvinky a krvné platničky.
Pri vyšetrení krvi sa určením tzv. hodnoty hematokritu zisťuje podiel
pevných častíc v krvi. Normálne hodnoty hematokritu sa pohybujú
u mužov 40%-53% a u žien 36%-48%.
Nárastom červených krvniek, alebo nedostatkom tekutín môže stúpnuť podiel
pevných častíc v krvi. Ľudovo sa hovorí o hustnutí krvi. Keď je v krvi veľa
pevnej hmoty, klesá jej schopnosť tiecť, čo vedie k poruchám prekrvenia.
Často sa tvrdí, že med zhusťuje krv, ale doteraz neboli predložené
žiadne dôkazy, ktoré by toto potvrdzovali. Najdôležitejšie preventívne
opatrenie k dobrému prekrveniu je okrem pohybu aj dostatočný príjem
tekutín. Med nielej ochucuje nápoje, ale dodáva aj horčík, ktorý pôsobý
uvoľnujúco na svalovinu ciev.
6. omyl: Med je vlastne len cukor
Vo viacerých príručkách o zdravej výžive sa možno dočítať, že
med sa takmer neodlišuje od cukru, lebo pozostáva 70-80% z uhľohydrátov a
približne z 20% vody. Často sa zdôrazňuje, že podiel dôležitých živín, minerálov, vitamínov a
bielkovín je tak nízky, že med nemá nejaký zvláštny význam pre výživu. Tento
pohľad na med pochádza z čias, keď sa ešte nevedelo o komplexnom zložení potravín, ako aj
o účinkoch jednotlivých rastliných látok. Ale súčastná veda a poznatky pokročili a
veľa vecí posúva do iného svetla.
V minulosti sa zdravotný význam potravín posudzoval len na základe obsahu ich jednotlivých
živín. Najmä obsah vitamínov patril medzi najdôležitejšie kritérium: čím
viac vitamínov, tým vyšší význam pre zdravie, bez ohľadu na iné dôležité
látky. Aj dnes sa vo všeobecnosti potraviny posudzujú len podľa obsahu vitamínov.
V diskusiách o význame medu sa často tvrdí, že med pre svoj nízky
obsah vitamínov a vysoký obsah cukrov nie je o nič zdravší ako bežný
kuchynský cukor. Bezvýznamnosť medu sa často zdôvodňuje aj tým, že by
sa muselo skonzumovať 4kg medu, aby sa pokryla denná dávka vitamínu B1.
Ale takéto tvrdenia a porovnávania nezodpovedajú súčastným vedomostiam o
zdravej výžive. Princíp "veľké množstvo = veľký účinok, malé množstvo = malý účinok"
neplatí v ľudskom organizme neobmedzene pre všetko. V prírode sa nevysytujú
len vitamíny a minerály, ale sú vždy sprevádzané inými látkami. A práve
tieto rôznorodé zlúčeniny umožňujú optimálne využitie živín.
Hodnota potraviny pre človeka závisí okrem iného aj od toho, ako rýchlo a v
akom objeme sa dostanú živiny z tráviaceho traktu do krvi a z nej do buniek.
Minerálne látky a stopové prvky z niektorých potravín
dokáže tráviaci trakte získať len vo veľmi malých množstvách. K dobrému
vstrebávaniu železa je potrebné, aby potravina obsahovala okrem železa aj
vitamín C, meď a mangán. Med obsahuje tieto štyri látky.
Aj účinok magnézia závisí od komplexného zloženia potravy: tento minerál
može byť tráviacim traktom vo väčšom množstve prijatý, len keď daná
potravina súčastne obsahuje aj vitamíny B1, B2 a B6. A med okrem magnézia má
aj potrebné množstvo týchto troch vitamínov. Medzi magnéziom a vitamínom B6
sú ďalšie úzke väzby v ľudskom metabolizme. Obidve zložky pôsobia
upokojúco na nervy, uvoľňujúco na svaly a srdcové cievy.
Vzájomná súhra jednotlivých elementov a ich spoločný účinok je viacnásobne
výšší, ako súčet účinkov každého jednotlivého elementu.
V mede sa vyskytujú farbivá, ktoré prevažne patria k flavonoidom, z ktorých
je známych okolo 5000 rôznych zlúčenín. Pre ľudský organizmus majú veľký význam.
Zlatožlté farbivo quercetin chráni vitamín C pred poškodením kyslíkom
a predlžuje jeho životnosť. Tým je vitamín C dlhšie k dispozícií ľudskému
metabolizmu a vyvíja vyššiu biologickú aktivitu. Rôzne
flanovoidy utlmujú škodlivý účinok voľných
radikálov na bunky a chránia krvné cievy pred zápalmi.
7. omyl: Med sa pečením znehodnotí
Pohár s medom nenechávať zbytočne otvorený. Med príjma vlhosť z okolia a vzdušný
kyslík poškodzuje B-vitamíny.
Dnes už takmer všetci naši zákazníci vedia, že med sa nemá ohrievať nad 40°C, lebo
vysoká teplota v ňom zničí veľa účinných látok. Preto si myslia, že pečením a
varením sa med znehodnotí. To ale nie úplná pravda, lebo med okrem
látok citlivých na teplo obsahuje aj látky, ktoré sú teplovzdorné.
Nacitlivejšie sú enzýmy - tieto antibioticky účinkujúce látky sa zničia
už pri teplote 40°C - nastáva o to rýchlejšie, o čo je teplota vyššia a čas jej pôsobenia dlhší.
K prevencii a k liečbe infekcií dýchacích ciest sa preto odporúča jesť prírodný med, ktorý nebol
zohriaty - natretý na chlebe, cmúľať v ústach ako cukrík, alebo v nápoji, ktorého teplota
nedosahuje 40°C.
Kto zabúda pohár s medom zatvárať, musí počítať s tým že už po krátkom
čase med stratí veľa B-vitamínov, lebo tieto látky sú citlivé na vzdušný
kyslík. Vmiešanie medu do teplého jedla tieto vitamíny vydržia, keď sa jedlo potom
nebude ďalej variť. Aj teplé mliečne jedlá, ako napr. mliečna ryža, krupicová
kaša, alebo puding, by sa mali dosladiť medom až na konci prípravy, keď sa už jedlo
nebude variť - tým ostane zachovaných veľa vitamínov. Vitamíny skupiny B sú dôležité pre
funkciu nervov.
Aj keď niektoré látky v mede sa vplyvom teploty poškodzujú (enzými, vitamíny, aminokyseliny),
oplatí sa med používať na pečenie. Minerálne látky a flavonoidy sú
teplovzdorné a počas pečenia sa nepoškodia. Ponechajú si svoj
chrániaci účinok na srdce a krvý obeh. Okrem toho si
med zachová svoj priaznivý účinok na látkovú výmenu cukrov. Koláče sladené medom
len málo zdvihnú hodnotu cukru v krvi, rýchlejšie nasýtia a spôsobujú dlhší pocit nasýtenia.
V žiadnom prípade nie je vhodné med ohrievať v mikrovlnke - v nej stratí med
veľa pre zdravie významných látok, najmä látky, ktoré majú antioxidačné vlastnosti.
Poznámka na záver: Myslite na to, že med sa nesmie
predávať s reklamným poukazovaním na jeho liečebné účinky, lebo
med nie je žiadny uznaný liek.
Renate Frank, Deutsches Bienen-Journal 01/2009 a 02/2009
Pani Renate Frank, diplomovaná oecotrophologička, medzi včelármi nielen známa svojov knihou o mede, ale aj početnými článkami a prednáškami na tému "Med ako potrava a liek".
|
V tejto knihe sa píše o mede, ako vzniká, aké látky obsahuje a o ich význame pre látkovú výmenu, použití
medu pre zdravú výživu, pozitívnych vplyvov medu na rôzne zdravotné problémy. Ďalej sa možno
v tejto knižke možno dočítať o spracovaní medu. Autorka knihy je vedeckou pracovníčkou v odbore
výživy a zaoberá sa medom ako liečivým prostriedkom.
Autor: Renate Frank
Vydavatelstvo: Víkend
Jazyk: český
Počet strán: 124
ISBN: 978-80-7433-024-7
|
Neprešlo jazykovou úpravou.
Tieto webové stránky nedisponujú diskusným fórom a ani žiadne nie je plánované.
Ak chcete k článku niečo poznamenať, alebo o téme diskutovať, na
www.vcely.sk, alebo
www.vcelarskeforum.cz
sú dobre zabehnuté a naštevované včelárske fóra.
Hinweis:
Diese nichtkommerzielle Web-Seiten möchten als Informationsquelle für alle Imker (ja, überwiegend für die slowakisch sprachige) dienen, die keinen Zugang oder
andere Möglichkeiten haben, um neues aus der Welt über Bienenzucht zu erfahren. Diese Web-Seiten haben nur Bildungscharakter mit Hauptfokus auf Anfänger.
Hoffentlich wird sich niemand benachteiligt, oder bestohlen fühlen.