Recept je písaný pre 10l demižón, pre iné množstvo odpovedajúco zmeniť.
1.deň
3-4 litre púpavových kvetov, zbavených všetkých zelených častí zalejeme 3 litrami vriacej vody, prikryť a nechať 2 dni stáť. Každý deň premiešať.
Treba sa starostlivo zbaviť všetkých zelených častí a použiť len žlté lupienky kvetných hlávok, lebo ich zelené časti by dodali vínu horkastú
chuť a ich látky by mohli brániť kvaseniu.
Aktivovanie kvasiniek (v pripade nasadenie suchých kvasniek)
100g medu rozpustiť v 2dl teplej vody (max. 45°C), nechat vychladiť na izbovú teplotu,
pridať 2dl štavy z hrozna alebo jablka (čerstvej, vylisovanej z ovocia), zamiešať kvasinkovú kvasinkovú výživu (živná soľ; množstvo podľa návodu výrobcu, alebo 3g) a
suché kvasinky (množstvo podľa návodu výrobcu, alebo 2g). Toto prikryť kúskom hustej látky a nechať dva dni pracovať. Dva krát do dňa opatrne premiešať.
Kvasinky a kvasinkovú výživu dostať kúpiť bežne vo vinnárskych a záhradkárskych potrebách.
2.deň
Večer prevariť aspoň 8l vody a nechať cez noc vychladiť a usadiť. Komu až tak nezáleží, aby bola víno číre, môže tento krok vypustiť.
3.deň
Prevarenú vodu, ak je to potrebné, prefiltrovať (cez filtračný papier alebo kávový filter), alebo opatrne zliať. Z tej vody zohriať 4 litre na 40-45°C a
rozpustiť v nej 2,7-4,5kg medu. Množstvo medu voliť podľa toho, aký má byť výsledný nápoj sladký (keď bude medu menej ako 2kg, tak
to víno bude obsahovať málo alkoholu, keď veľmi veľa, kvasinky neprekvasia veľmi sladký roztok, lebo veľmi sladký roztok ich môže dehydrovať).
Pridať 5-8g potravinárskej kyseliny citrónovej, všetko dobre rozmiešať. Púpavové kvety scediť cez husté plátno a rukou vylisovať štavu. "Narajbať" na jemno jedno
jablko (aj so šupou, ale bez jadra), aby kvasinky mali trochu "kalu", ktorý ich bude vynášat dohora - kvasenie prebieha ľahšie. To jablko sa po skončení kvasenia usadí na dne demižóna.
Všetko dobre premiešať, doliať prevarenou vodou na 8,5 litra a nechať schladiť na izbovú teplotu. Potom preliať do 10 litrového demižóna a vliať aktivované kvasinky.
Postaviť do miestnosti kde je izbová teplota, alebo kde teplota neklesne pod 18°C, ale neprekročí 22°C. Hrdlo demižóna prekryť kúskom plátna, zagumičkovať a nechať
1-2 dni kvasinkám, nech sa rozmnožujú.
4. alebo 5.deň
Nasaďiť kvasný uzáver, dobre ho utesniť, napr. plastelínou a ponechať v tme (alebo zakryť) úplne vykvasiť.
Prvé dva týždne bude prebiehať búrlivé kvasenie, asi do mesiaca úplne prestane (ale môže to trvat dhlšie). Keď bublinky kvasnou zátkou už neprechádzajú a víno sa začína čistiť,
vmiešať bentonit (podľa návodu výrobcu; dostať ho kúpiť bežne vo vinnárskych a záhradkárskych potrebách). Keď sa bentonit neaplikuje, nie je to
žiadna tragédie, len sa bude víno dlhšie čistiť. Med obsahuje veľa bielkovinových častíc a preto sa toto víno veľmi pomaly čistí (v porovnaní s révovým vínom).
O tri dni po aplikácií bentonitu stočiť hadičkou opatrne z kalov. Stáčať do druhej nádoby a do takej aby bola zaplnená do plna. Alebo stočiť do 5 litrového demižóna do plna
a zvyšok ešte do 2 litrovej flaše (bude na dolievanie pri daľšom stáčaní). Potom nasadiť kvasné zátky a nechať úplne dokvasiť. Odložiť do chladnej a tmavej miestnosti (pivnice).
O mesiac opäť opatrne stočiť z kalou (do 5l demižňna a 1l alebo 0,75l fľaše, podľa toho ako to vydá). Dobre uzavrieť a nechať na tmavom a chladnom mieste.
O 3-4 mesiace opäť opatrne stočiť z kalou, dobre uzavrieť a nechať na tmavom a chladnom mieste, najlepšie až kým sa dobre nevyčistí. Čím dlhšie sa toto víno nechá
odložené, tým len viac získa na chuti. Asi po 6-9 mesiacoch by malo byť toto víno čisté, potom naflaškovať, tak aby sa nerozvírila usadenina na dne.
Toto víno je pravdaže pitné už po prvom stáčaní, ale skladovaním získava na chuti - ustúpi kvasný buket a chuť tohto vína sa zaokrúhli.
Toto víno netreba nijako konzervovať (síriť,pasterizovať alebo inak), lebo ho konzervuje alkohol a med - obsah alkoholu je asi 11-13% obj. (keď kvasenie úplne prebehlo) a med je konzervačná látka.
Ak je to možné a kvasenie prebehlo úplne (cítiť po vypití prvého pohara :)) odložte si zo dve fľašky na 3-5 rokov - oplatí sa na tú chuť si počkať.
Toto víno asi nie je vhodné na spoločenský večer, radšej ho nevypiť veľa, ale skôr užívať ako liek. Raz za čas si otvoriť jednu fľašku a večer si
dať jeden pohárik (otvorenú fľašku skladovať v chladničke). Liečivé účinky púpavy sú známe a tým, že pri príprave tohto vína sa
medový roztok nevaril, ostali v mede zachované všetky jeho cenné látky.
Niečo o medovine, jej príprave a diskusné fórum okolo prípravy medoviny je na www.medovina.sk