Kto ešte nezmrazoval med, určite sa zatvári skepticky: Zmraziť med ako ideálne skladovanie čerstvo vytočeného medu?
Pre hobby včelárov s počtom rodín do 15 je to vhodné riešenie, lebo odpadá problém s nádobami na skladovanie, zariadeniami
na roztápanie, či pastovanie medu. Med možno v mrazničke hygienicky a v tme skladovať a kedykoľvek
máme k dispozícií čerstvo vytočený med, ktorý po rozmrazení zkryštalizuje na jemnú štruktúru, ako keby bol pastovaný. A ponechá si
arómu čerstvo vytáčaného medu.
Keď sa med zmrazí hneď po vytáčaní, má pri -18°C konzistenciu ako želé.
V mraziacej truhlici s vrchým krytom sa poháre naukladajú na seba.
V decembri je u mňa ešte do polovice plná.
Takto vyzerá med, keď sa poháre vyberú z mrazničky.
Tieto medy sú 2 týždne po vybraní z mrazničky - majú krémovú konzistenciu a sú bez chyby.
Je výhodné si k tomu zadovážiť mrazničku, nie príliš malého objemu,
energetickej triedy A+/A++ a umiestniť na chladné miesto, aby
zbytočne nespotrebovala veľa elektrickej energie. Najprv som
si robil starosti, či dno mrazničky unesie toľkú váhu, ale značkové
mrazničky majú dostatočnú nostnosť.
Poháre ukladám na seba, nevkladám medzi ne žiadne medzidno.
Med po vytáčaní a vyčírení ihneď nafľaškujem a ukladám do mrazničky.
Poháre v mrazničke nepraskajú, lebo med má nízky obsah vody.
Mrazničku nastavím na mínus 18°C.
Ak je niekto nedôverčivý voči zmrazovaniu medu, nech to najpr
vyskúša s niekoľkými pohármi. Ale výhody tohoto postupu sa
ukážu, až keď sa v mrazničke uskladní celá úroda medu.
Rotovaním pohárov ušetriť miesto
Ja používam 250 litrovú truhlicovú mrazničku, kde mi vojde približne 400 pohárov, če je asi 200kg.
Zvyčajne to stačí do nasledovného vytáčania. Môj med z prvého vytáčania v roku má veľký podiel
repkového medu, tento po vyčírení a odobraní peny z povrchu, najneskorjšie do 10 dní, nafľaškujem a
uložím do mrazničky. V tomto okomihu je med ešte číry, v niektorých rokoch začne mútnieť (zakalí sa). Med
nepastujem, neočkujem iným medom, ani nijako inak neupravujem.
Zmrazený med po rozmrazení ma táké isté vlastnosti, ako pred zmrazením, dĺžka mrazenia
neovplyvňuje jeho vlastnosti. Z mrazničky vždy vyberám toľko medu, koľko potrebujem, o 2
hodiny je pri izbovej teplote rozmrazený, potom prilepím na pohár etiketu. O niekoľko dní
najprv zmútnie, potom zkryštalizuje na jemnú štruktúru a má krémovú konzistenciu.
Na bráne mám
reklamnú tabuľu, že predávam čerstvo vytočený med, čo priláka dosť
zákazníkov, ktorý kúpia viacej pohárov a uskladnia si ich doma opäť
v mrazáku. Na rozdiel od iných potravín, viacnásobné zmrazenie
medu neublíži. Zákazníkom sa treba povenovať, dostatočne informovať a poradiť.
Druhé vytáčanie u mňa nasleduje zvyčajne po 4 týždňoch, dovtedy som už predal podstatnú časť medu
z prvého vytáčania a tým sa uvolnilo miesto v chladničke. Ale aj tak
tam nie je dostatok miesta pre všetok med z druhého vytáčania. To nevadí,
lebo letné medy kryštalizujú pomalšie ako jarné, takže nafľaškujem všetko a to, čo
nevošlo do mrazáka, predávam ako prvé. Z tretieho vytáčania väčšinou
už všetko vojde do mrazáka.
Na viečko pohára s medom si značím číslo vytáčania, takže sa rýchlo
v mrazáku zorientujem. Túto značku pri etiketovaní zmažem.
Ekonomické hľadisko
Mrazničku zapínam začiatkom júna a je v prevádzke, až kým všetko
nepredám. Spotrebuje 1kWh denne, čo je probližne 300kWh ročne. Pri
cene 0,20€/kWh (v Nemecku) je to približne 60€/rok, teda asi 15 centov
na jeden pohár medu (v Nemecku sa predávajú medy v 500g pohároch).
Špirály na roztavovanie zkryšalizovaného medu v 25-100kg skladovacích nádobách
(napr Melitherm, a pod.) majú približne 500W výkon. Na roztavenie
medu v 16 jednotlivých nádobách (200kg) v ohrievacej skrinke je potrebné
približne 100kWh. Toľko elektr. energie spotrebuje mraznička za 3 mesiace.
Nákup zariadení na skladovanie, roztápanie a pastovanie medu nás môže vyjsť drahšie, ako
kúpa mrazničky. Miešacie zaradienie na pastovanie medy spolu s pohonom
stojí 300-600€, ohrievače medu 300-800€ a k tomu prídu nádoby na skladovanie
medu (jedna 25kg plastová nádoba s tesným vekom, vhodná pre potraviny okolo 6€).
Pastovacie zariadenia a ohrievače medu pritom stoja väčšinu roka nevyužité.
Jedna truhlicová 250l mraznička stojí okolo 300€ a možno ju využiť v domácnosti aj na zmrazovanie
iných potravín.
Výhody prevažujú
Keďže po vytáčaní a vyčírení plním med do pohárov a dávam do mrazičky, potrebujem
nádoby na med len pre jedno vytáčanie. Postačuje mi jedna nerezová číriaca
nádoba so sitom a dvoma nožovými uzávermi (hore a dole), ktorá počas vytáčania
stojí pod medometom. Keď je táto plná, preteká med horným nožovým
uzáverom do 12,5kg plastových nádob. Po vyčírení medu a zozbieraní peny z povrchu,
prelejem med do nerezovej číriacej nádoby a cez nožový uzáver plním
do pohárov. Takto mám k nasledovnému vytáčaniu všetky nádoby prázdne.
Skladovanie čerstvo vytočeného medu v sklenených pohároch v mrazničke je hygienickejšie ako skladovanie
v platových nádobách, opätovné roztápanie a prelievanie. V prípade potreby mám k dispozícií za
niekoľko hodín potrebné množstvo medu na predaj.
Keď si zákazník želá tekutý med, dostane ho čerstvo rozmrazený s upozornením,
že za niekoľko dní (jarné medy), alebo týždňov (letné medy) zkryštalizuje
a bude mať krémovú konzistenciu.
Týmto postupom mi odpadá počas roka práca s roztavovaním medu, pastovaním,
očkovaním, miešaním. Tých pár nádob, ktoré potrebujem pri
vytáčaní, nezaberá až toľko miesta, ako keby som mal v nich skladovať celú moju
úrodu medu.
Nevýhody
V prvom roku je potrebné mať už pred prvým vytáčaním dostatok pohárov na med.
Keď zákazníci poháre vracajú, tak v nasledujúcich rokoch tento problém
odpadá. Inak treba včas myslieť na dostatočný počet pohárov. Ak niekto používa na med rôzne veľkosti pohárov, tieto sa
nedajú až tak efetívne uložiť do mrazničky. Pri väčšom
počte včelstiev skoro narazíme na kapacitu marazničky. Pre
hobby včelára s 10 produkčnými rodinami postačuje jedna truhlicová
mraznička.
Záver
Pre mňa, hobby včelára, má zmrazovanie medu jednoznačne výhody.
Kedykoľvek môže niekto z rodiny med vybrať, priletiť etiketu a
pripraviť na predaj. Po uložení medu do mrazničky pre mňa prakticky
práca s medom skončila, už len ostáva ho predať zákazníkom, ktorý si
už zvykli, že u mňa dostanú "čerstvo vytočený med".
Dr. Martin Denoix, Imkerfreund 06/2010
Neprešlo jazykovou úpravou.
Tieto webové stránky nedisponujú diskusným fórom a ani žiadne nie je plánované.
Ak chcete k článku niečo poznamenať, alebo o téme diskutovať, na
www.vcely.sk, alebo
www.vcelarskeforum.cz
sú dobre zabehnuté a naštevované včelárske fóra.
Hinweis:
Diese nichtkommerzielle Web-Seiten möchten als Informationsquelle für alle Imker (ja, überwiegend für die slowakisch sprachige) dienen, die keinen Zugang oder
andere Möglichkeiten haben, um neues aus der Welt über Bienenzucht zu erfahren. Diese Web-Seiten haben nur Bildungscharakter mit Hauptfokus auf Anfänger.
Hoffentlich wird sich niemand benachteiligt, oder bestohlen fühlen.