Včelárstvo, včely, med a ostatné veci okolo toho
Skladovanie medu v mrazničke

Kto ešte nezmrazoval med, určite sa zatvári skepticky: Zmraziť med ako ideálne skladovanie čerstvo vytočeného medu? Pre hobby včelárov s počtom rodín do 15 je to vhodné riešenie, lebo odpadá problém s nádobami na skladovanie, zariadeniami na roztápanie, či pastovanie medu. Med možno v mrazničke hygienicky a v tme skladovať a kedykoľvek máme k dispozícií čerstvo vytočený med, ktorý po rozmrazení zkryštalizuje na jemnú štruktúru, ako keby bol pastovaný. A ponechá si arómu čerstvo vytáčaného medu.


Keď sa med zmrazí hneď po vytáčaní, má pri -18°C konzistenciu ako želé.


V mraziacej truhlici s vrchým krytom sa poháre naukladajú na seba. V decembri je u mňa ešte do polovice plná.


Takto vyzerá med, keď sa poháre vyberú z mrazničky.


Tieto medy sú 2 týždne po vybraní z mrazničky - majú krémovú konzistenciu a sú bez chyby.
Je výhodné si k tomu zadovážiť mrazničku, nie príliš malého objemu, energetickej triedy A+/A++ a umiestniť na chladné miesto, aby zbytočne nespotrebovala veľa elektrickej energie. Najprv som si robil starosti, či dno mrazničky unesie toľkú váhu, ale značkové mrazničky majú dostatočnú nostnosť.
Poháre ukladám na seba, nevkladám medzi ne žiadne medzidno. Med po vytáčaní a vyčírení ihneď nafľaškujem a ukladám do mrazničky. Poháre v mrazničke nepraskajú, lebo med má nízky obsah vody. Mrazničku nastavím na mínus 18°C.
Ak je niekto nedôverčivý voči zmrazovaniu medu, nech to najpr vyskúša s niekoľkými pohármi. Ale výhody tohoto postupu sa ukážu, až keď sa v mrazničke uskladní celá úroda medu.

Rotovaním pohárov ušetriť miesto

Ja používam 250 litrovú truhlicovú mrazničku, kde mi vojde približne 400 pohárov, če je asi 200kg. Zvyčajne to stačí do nasledovného vytáčania. Môj med z prvého vytáčania v roku má veľký podiel repkového medu, tento po vyčírení a odobraní peny z povrchu, najneskorjšie do 10 dní, nafľaškujem a uložím do mrazničky. V tomto okomihu je med ešte číry, v niektorých rokoch začne mútnieť (zakalí sa). Med nepastujem, neočkujem iným medom, ani nijako inak neupravujem.
Zmrazený med po rozmrazení ma táké isté vlastnosti, ako pred zmrazením, dĺžka mrazenia neovplyvňuje jeho vlastnosti. Z mrazničky vždy vyberám toľko medu, koľko potrebujem, o 2 hodiny je pri izbovej teplote rozmrazený, potom prilepím na pohár etiketu. O niekoľko dní najprv zmútnie, potom zkryštalizuje na jemnú štruktúru a má krémovú konzistenciu.
Na bráne mám reklamnú tabuľu, že predávam čerstvo vytočený med, čo priláka dosť zákazníkov, ktorý kúpia viacej pohárov a uskladnia si ich doma opäť v mrazáku. Na rozdiel od iných potravín, viacnásobné zmrazenie medu neublíži. Zákazníkom sa treba povenovať, dostatočne informovať a poradiť.
Druhé vytáčanie u mňa nasleduje zvyčajne po 4 týždňoch, dovtedy som už predal podstatnú časť medu z prvého vytáčania a tým sa uvolnilo miesto v chladničke. Ale aj tak tam nie je dostatok miesta pre všetok med z druhého vytáčania. To nevadí, lebo letné medy kryštalizujú pomalšie ako jarné, takže nafľaškujem všetko a to, čo nevošlo do mrazáka, predávam ako prvé. Z tretieho vytáčania väčšinou už všetko vojde do mrazáka.
Na viečko pohára s medom si značím číslo vytáčania, takže sa rýchlo v mrazáku zorientujem. Túto značku pri etiketovaní zmažem.

Ekonomické hľadisko

Mrazničku zapínam začiatkom júna a je v prevádzke, až kým všetko nepredám. Spotrebuje 1kWh denne, čo je probližne 300kWh ročne. Pri cene 0,20€/kWh (v Nemecku) je to približne 60€/rok, teda asi 15 centov na jeden pohár medu (v Nemecku sa predávajú medy v 500g pohároch).
Špirály na roztavovanie zkryšalizovaného medu v 25-100kg skladovacích nádobách (napr Melitherm, a pod.) majú približne 500W výkon. Na roztavenie medu v 16 jednotlivých nádobách (200kg) v ohrievacej skrinke je potrebné približne 100kWh. Toľko elektr. energie spotrebuje mraznička za 3 mesiace. Nákup zariadení na skladovanie, roztápanie a pastovanie medu nás môže vyjsť drahšie, ako kúpa mrazničky. Miešacie zaradienie na pastovanie medy spolu s pohonom stojí 300-600€, ohrievače medu 300-800€ a k tomu prídu nádoby na skladovanie medu (jedna 25kg plastová nádoba s tesným vekom, vhodná pre potraviny okolo 6€). Pastovacie zariadenia a ohrievače medu pritom stoja väčšinu roka nevyužité. Jedna truhlicová 250l mraznička stojí okolo 300€ a možno ju využiť v domácnosti aj na zmrazovanie iných potravín.

Výhody prevažujú

Keďže po vytáčaní a vyčírení plním med do pohárov a dávam do mrazičky, potrebujem nádoby na med len pre jedno vytáčanie. Postačuje mi jedna nerezová číriaca nádoba so sitom a dvoma nožovými uzávermi (hore a dole), ktorá počas vytáčania stojí pod medometom. Keď je táto plná, preteká med horným nožovým uzáverom do 12,5kg plastových nádob. Po vyčírení medu a zozbieraní peny z povrchu, prelejem med do nerezovej číriacej nádoby a cez nožový uzáver plním do pohárov. Takto mám k nasledovnému vytáčaniu všetky nádoby prázdne.
Skladovanie čerstvo vytočeného medu v sklenených pohároch v mrazničke je hygienickejšie ako skladovanie v platových nádobách, opätovné roztápanie a prelievanie. V prípade potreby mám k dispozícií za niekoľko hodín potrebné množstvo medu na predaj.
Keď si zákazník želá tekutý med, dostane ho čerstvo rozmrazený s upozornením, že za niekoľko dní (jarné medy), alebo týždňov (letné medy) zkryštalizuje a bude mať krémovú konzistenciu.
Týmto postupom mi odpadá počas roka práca s roztavovaním medu, pastovaním, očkovaním, miešaním. Tých pár nádob, ktoré potrebujem pri vytáčaní, nezaberá až toľko miesta, ako keby som mal v nich skladovať celú moju úrodu medu.

Nevýhody

V prvom roku je potrebné mať už pred prvým vytáčaním dostatok pohárov na med. Keď zákazníci poháre vracajú, tak v nasledujúcich rokoch tento problém odpadá. Inak treba včas myslieť na dostatočný počet pohárov. Ak niekto používa na med rôzne veľkosti pohárov, tieto sa nedajú až tak efetívne uložiť do mrazničky. Pri väčšom počte včelstiev skoro narazíme na kapacitu marazničky. Pre hobby včelára s 10 produkčnými rodinami postačuje jedna truhlicová mraznička.

Záver

Pre mňa, hobby včelára, má zmrazovanie medu jednoznačne výhody. Kedykoľvek môže niekto z rodiny med vybrať, priletiť etiketu a pripraviť na predaj. Po uložení medu do mrazničky pre mňa prakticky práca s medom skončila, už len ostáva ho predať zákazníkom, ktorý si už zvykli, že u mňa dostanú "čerstvo vytočený med".

Dr. Martin Denoix, Imkerfreund 06/2010



Neprešlo jazykovou úpravou.
Tieto webové stránky nedisponujú diskusným fórom a ani žiadne nie je plánované. Ak chcete k článku niečo poznamenať, alebo o téme diskutovať, na www.vcely.sk, alebo www.vcelarskeforum.cz sú dobre zabehnuté a naštevované včelárske fóra.

Hinweis:
Diese nichtkommerzielle Web-Seiten möchten als Informationsquelle für alle Imker (ja, überwiegend für die slowakisch sprachige) dienen, die keinen Zugang oder andere Möglichkeiten haben, um neues aus der Welt über Bienenzucht zu erfahren. Diese Web-Seiten haben nur Bildungscharakter mit Hauptfokus auf Anfänger. Hoffentlich wird sich niemand benachteiligt, oder bestohlen fühlen.

Tento web je optimalizovaný pre rozlíšenie 1024x768