Včelárstvo, včely, med a ostatné veci okolo toho
Včely sú nefajčiari

Včely sú nefajčiari, napriek tomu musia občas pre dobro včelára fajčiť. Čo dávate vašim dodávateľom medu inhalovať, by ste si mali avšak dobre premyslieť. Nie všetko, čo produkuje dym, je znesiteľné pre včely a aj pre kvalitu medu.


Takýto svetlý ma byť dym. Nezáleží na tom, či sa použije
seno, drevo, jedľové šišky alebo rašelina. Dym nesmie byť
nasladnutý, ostrý a cítiť po chémii.

Na denaturovaný lieh môžu včely reagovať podráždene.
Dym páchne nasládlo.

Takáto zmes by sa rozhodne nemala používať ako náhrada
za dym - kyselina mravčia zriedená vo vode.
Dym je najlepší prostriedok, ako si úľahčiť prácu so včelami. Ak sa sa vôbec nepoužije dym, ale len napr. voda, môžu včely na včelára útočiť. Trochu cieleného zadymenia priamo po zdvihnutí úľového veka je priamo požehnanie: včely sa stiahnu, časť z nich sa po tomto začne kŕmiť medom. Pravdepodobne je to ich stará stratégia. V prípade vypuknutia požiaru môžu s plným medovým vačkom začať od znova. Či to naozaj tak je, pre včelársku prax nie je dôležité, pravda je, že dym účinkuje a včely ho jednoznačne nemajú radi.

Čo najradšej včelári spaľujú? Či je to včelárska fajka, alebo dymák, väčšinou seno, teda sušenú trávu, alebo na malé kúsky naštiepané drevo. Popritom kôra stromov, jedľové šišky, alebo kartónový obal z vajíčiek. Existuje aj veľa zaručených rezeptov, ako napr. sušené lupienky ruže, alebo pravý tabak do fajky.

O tom, aké reziduá sa používaním dymu dostanú do medu a vosku, nie je moc známe. Počas mojej včelárskej praxe som už vyskušal tekutý podpaľač na gril, ako ja izolačnú vlnu. Včely reagujú inak, ako pri spaľovaní prírodných látok. Podpaľač na gril, ako aj izolačný materiál považujem za nebezpečné, pokiaľ sa nedokáže opak. Kto má problémy so zapálením dymáka, môže použiť napr. letlampu.
Inou cestou idú včelári, ktorý používajú potriekavač, naplnený zmesou vody a kyseliny mravčej. Včely sa síce po potriekaní stiahnu, ale nie sú tak pokojné ako pri normálmom dyme a je tu aj problém zvýšeného výskytu kyseliny mravčej v mede. A argumet, že je to aj ošetrenie proti klieštikovi sa nedá brať vážne.

Všeobecný postup zadymenia je: zadymiť pokiaľ možno cielene a žiadne priame dávky dymu do medníka, lebo med rád absorbuje pach dymu. Nehovoriac o tom, že pri spaľovaní neprírodných látok sa môže do medu dostať nežiadúca chémia. Použitie rôznych sušených byliniek síce spôsobuje bylinkovú arómu, ale či sa to páči aj včelám sa musí overiť praxou.
Rôzne odpudzovače včiel, smradľavý dym a zbytočná chémia nepratria ku včelám, lebo tie produkujú med a ten chceme mať predsa čistý.

A na záver: aj keď som predsvedčený nefajčiar, počas zimného obdobia mi chýba pach včelárskej fajky. Ale som presvedčený, že včelám určite nie!

Dr. Friedrich Pohl, Deutsches Bienen-Journal 06/2009

Dr.rer.nat Friedrich Pohl, biológ, včelár a autor niekoľkých včelárskych kníh a mnohých článkov. Narodený v r. 1963, študoval na Univerzite v Bochume (Nemecko) a Groningene (Holandsko).Včely chová od svojich 14 rokov. Včelami sa zaoberá nielen ako včelár, ale aj profesionálne ako biológ a zamestnanec veterinárnej služby v Brémach (Nemecko).



Prečítajte si:
Tip ako naštartovať dymák
Tip ako vyčistiť dymák

Neprešlo jazykovou úpravou.
Tieto webové stránky nedisponujú diskusným fórom a ani žiadne nie je plánované. Ak chcete k článku niečo poznamenať, alebo o téme diskutovať, na www.vcely.sk, alebo www.vcelarskeforum.cz sú dobre zabehnuté a naštevované včelárske fóra.

Hinweis:
Diese nichtkommerzielle Web-Seiten möchten als Informationsquelle für alle Imker (ja, überwiegend für die slowakisch sprachige) dienen, die keinen Zugang oder andere Möglichkeiten haben, um neues aus der Welt über Bienenzucht zu erfahren. Diese Web-Seiten haben nur Bildungscharakter mit Hauptfokus auf Anfänger. Hoffentlich wird sich niemand benachteiligt, oder bestohlen fühlen.

Tento web je optimalizovaný pre rozlíšenie 1024x768