V Nemecku je približne 5,7 miliónov ľudí postihnutých cukrovkou (Diabetes mellitus), čo zodpovedá zhruba
7% celkovej populácie. Preto sú včelári často konfrontovaný otázkou, či môžu diabetici bez obáv
konzumovať med a či majú uprednostňovať med s vyšším obsahom fruktózy.
Domnienka, že med s vyšším obsahom fruktózy by mohol byť pre diabetikov vhodnejší, vznikla na základe toho,
že diabetici majú nedostatok inzulínu a inzulín je potrebný pre príjem hroznového cukru (glukózy) bunkami a
pre príjem fruktózy nie je potrebný žiadny hormón - teda fruktózou by sa mal obísť nedostatok inzulínu.
Fruktóza môže byť potom v bunkách prisunutá do látkovej výmeny a tak byť využitá. Toľko minimálne teória.
Aj podľa niekorých štúdií glykemického indexu sa zdá, že výhody medov bohatých na fruktózu sú potvrdené.
Na vysvetlenie: glykemický index (GI) je hodnota na určenie účinku potravín s obsahom sacharidov
na hladinu cukru v krvi v porovnaní s glukózou - inými slovami je to ukazovateľ,
ktorý porovnáva hyperglykemizujúcu schopnosť určitej potraviny a čistej glukózy.
K určeniu GI musí testovaná osoba skonzumovať testovaciu dávku určitej potraviny, ktorá obsahuje 50g sacharidov.
Ako referenčná hodnota (=100) je účinok 50g glukózy na zvýšenie hladiny cukru v krvi.
Čím je GI určitej potraviny vyšší, tým rýchlejšie dochádza k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
V tabuľke GI (
Foster-Powell,2002;
tabuľka)
sa aj vskutočnosti nachádza, že agátový med má nízky GI.
Čo v súčastnosti vieme
Glukóza sa dostane do bunky črevnej sliznice prostredníctvom transportného proteínu SGLT1.
Fruktóza zasa fruktózovým transportérom GLUT5. Obidva monosacharidy (jednoduché cukry) opustia
bunku črevnej sliznice pomocou transportéra GLUT2. Fruktóza sa potom v tele distribuuje
uľahčenou difúziou, ale nestimuluje produkciu dvoch dôležitých hormónov pre správu energie - inzulín a leptín,
lež musí byť premenená na glukózu, skôr než môže stimulovať produkciu inzulínu.
Na otázku, či je fruktóza pre diabetikov vhodnejšia, nemôžeme na základe vyššie uvedených skutočností
jednoznačne odpovedať. Najskôr si musíme uvedomiť, že človek je koncipovaný šetriť energiou a si ju odkladať do zásoby .
V strave človeka počas jeho vývoja zohrávala fruktóza len vedľajšiu úlohu, lebo škrob, ktorý pozostáva
z veľa molekúl glukózy, bol hlavným zdrojom energie. Fruktóza sa vyskytovala len čiastočne v strave človeka, okrem
iného v ovocí a v mede. Napr. jablko má 5-7% podiel frutkózy. Táto okolnosť možno vysvetľuje to, že
látková premena fruktózy v tele, v protiklade s inými sacharidmi, prebieha nekontrolovane. A pretože
fruktóza sa často vyskytuje spolu s glukózou, funguje ako signál
pre uvoľnenie glukokinázy - enzýmu ktorý je jediný v látkovej premene špecializovaný na glukózu.
V súčastnosti potravinársky priemysel vo veľkom štýle nasadzuje fruktózu, lebo ju možno lacno
vyrobiť z kukurice a je sladšia ako glukóza. Takto je možno lacno a efektívne sladiť potraviny.
Už veľa výskumov sa zaoberalo tým, či takto zvýšený príjem fruktózy nie je škodlivý a výsledky ukazujú,
že tieto obavy nie sú neopodstatnené. Zvýšený príjem fruktózy spôsobuje
masívny výskyt produktov metabolizmu fruktózy v látkovej premene sacharidov, čím sa aktivuje
metabolizmus mastných kyselín, čo následne zapríčiní zvýšenie tuku v krvi. Podľa niektorých výskumov
je počas diéty bohatej na frutkózu podiel mastných kyselín v krvy asi 3x vyšší, ako počas diéty s glukózou (Bantle,2000).
Toto vedie k zvýšeniu ukladania tuku do tukových buniek a tým k nadváhe a artérioskleróze, čo zvyšuje
riziko infarktu a mozgovej porážky. Vysoká hladina fruktózy vraj zapríčiňuje zápalové reakcie, ktoré
sa negatívne prejavia najmä pri nedostatku magnézia (Rayssinguier,2006). Ďalším problémom pri
zvýšenom požívaní fruktózy je, že nevyvoláva pocit sýtosti a tak dochádza k zvýšenému príjmu kalórií.
Iný autori uvádzajú, že vysoká spotreba fruktózy zapríčiňuje rastúcu produkciu
kyseliny močovej, čo môže neskoršie spôsobiť poškodenie obličiek.
Ukazuje sa, že fruktóza vo väčších dávkach môže byť problematická aj pre zdravého človeka. Ale ako je to
s jej účinkami u diabetikov?
Ako pôsobí fruktóza u diabetikov
Bohužiaľ neexistuje žiadna seriózna vedecká štúdia, ktorá by sa zaoberala úlohou
fruktózy u diabetikov. U cukrovky je veľa problémov dostatočne známych, ktoré sú
zapríčinené vysokou hladinou glukózy v krvi:
- Kardiovaskulárne problémy:
- - poškodenie krvných ciev (diabetická makroangiopatia a mikroangiopatia),
- - ischemická choroba srdca,
- - arteriálna obštrukčná choroba,
- - poruchy prekrvenia mozgu,
- - diabetická noha (napr. diabetická gangréna).
-
Očné problémy:
- - diabetické poškodenie sietnice oka (retinopatia),
- - zákal šošovky (sekundárny glaukom, diabetická katarakta).
-
Poškodenie obličiek (diabetická nefropatia - difúzna glomeruloskleróza).
-
Poškodenie nervov (znížená ciltivosť).
-
Bezvedomie - pri zníženej hladine cukru (pod 40mg/dl), ako aj pri veľmi vysokej hladine glukózy.
Ak neberieme do úvahy rôzne štúdie, môžeme sa domnievať, aký vplyv by mohla mať fruktóza. Pretože
fruktóza a glukóza majú rovnaký energetický obsah, rovnako podporujú vnik obezity, ktorá
môže zapríčiniť cukrovku. Preto sa javí vysoký konzum fruktózy ako problematický.
Rôzne výskumy ukázali, že vysoká hladina fruktózy, takisto ako ja vysoká hladina glukózy, vplýva
na hemoglobín (Bose a Chakraborti, 2008).
Ako je to s medom, ktorý má vyšší obsah fruktózy?
Bohužial do dnes nebol zverejnený žiadny serózny výskum, ktorý by sa
zaoberal vplyvom medov s vyšším obsahom fruktózy na diabetikoch. Na základe súčastných vedomostí o vplyve
fruktózy (ktoré sme už vyššie spomenuli) nemožno medy, ako napr. agátový, diabetikom odporúčať, aj keď
nízky glykemický index (GI) k tomu zvádza. Je dosť možné, že by sa tým cukrovka u postihnutého ešte
zhoršila, ako aj problémy, ktoré ju sprevádzajú.
To, že GI nezohľadňuje už zmienenú problematiku fruktózy, potvrdzujú aj výsledky
štúdie o mede, ktorú viedol Prof. Dr. Aloys Berg z Univerzitnej kliniky vo Freiburgu (Nemecko).
Je med pre diabetikov vhodnejší ako cukor?
Nie je tomu tak dávno, čo sa touto otázkou zaoberali viaceré štúdie.
Počas jednej štúdie bol med rozsiahlo porovnávaný s identickým cukrovým roztokom a zistili, že medový roztok
spôsobil nižšiu hladinu cukru v krvi a nižšiu hladinu inzulínu. Keďže obsah fruktózy bol v medovom a cukrovom
roztoku rovnaký, poukazuje to, že fruktóza nebola príčinou antidiabetického účinku.
Natíska sa otázka, čo spôsobilo antidiabetický účink, ktorú možno pred nedávnom zodpovedali japonský vedci -
zistili v mede palatinózu, čo je disacharid s generickým názvom izomaltulóza. Tento disacharid
sa v organizme pomaly vstrebáva (pomalé štiepenie), lebo má stabilné molekulárne spojenie. Týmto dostáva
telo cukor postupne; palatinóza aj spomaľuje príjem a/alebo zužitkovanie glukózy (Oizumi, 2007).
Zaujímavé výsledky prichádzajú tiež z Indie - Agrawal a kol. (2007) zistili, že med u diabetikov
menej zaťažuje látkovú premenu cukru ako porovnateľný cukrový roztok. Bohužiaľ Agrawal a kol. bližšie
nešpecifikovali, aký med použili.
Zhrnutie
Môžme sa toho pridržiavať, že med má výhodnejšie vlastnosti ako cukor a k sladeniu potravín je
vhodnejší, lebo menej zaťažuje látkovú premenu (menšia potreba inzulínu). V rámci našej
štúdie sme toto zistili u lipového medu. Ako sa prejavujú iné medy a ktoré účinné mechanizmy sú za to
zodpovedné, musia ukázať budúce výskumy.
Ak by diabetici chceli niečo sladké, mali by radšej uprednostniť med, ale nesmú pri tom
prekročiť im povolenú hranicu sacharidov. V žiadnom prípade by sa nemali spoliehať na to, že
medy s vyšším obsahom fruktózy sú pre nich vhodnejšie a môžu ich konzumovať bez rizika.
Prof. Dr. Karsten Münstedt, Dr. oec. troph Annette Hauenschild, Dr. med Daniel Winter - Univerzitná klinika Gießen a Marburg, Nemecko
Imkerfreund 07/2008
Prof. Dr. med. Karsten Münstedt, námestník riaditeľa Gynekologickej kliniky Univerzity Gießen (Nemecko), sa už roky zaoberá výskumom konvenčnými a nekonvenčnými metódami liečenia rakovinových ochorení, alternatívnymi a doplnovými postupmi liečby v gynekológii. Je členom výskumného tímu, ktorý sa zaoberá alegiou na včelí jed. Autor niekoľných odborných medicínskych kníh. Je náruživým včelárom a z titulu svojho vzdelania a povolania sa zaoberá na vedeckej úrovni o včelie choroby a apiteriapiu, veľa rešeršuje v domácich a zahraničných vedeckých publikáciach na tieto témy, z čoho potom ponúka včelárskej verejnosti zrozumetiľný súhrn.
Neprešlo jazykovou úpravou.
Tieto webové stránky nedisponujú diskusným fórom a ani žiadne nie je plánované.
Ak chcete k článku niečo poznamenať, alebo o téme diskutovať, na
www.vcely.sk, alebo
www.vcelarskeforum.cz
sú dobre zabehnuté a naštevované včelárske fóra.
Hinweis:
Diese nichtkommerzielle Web-Seiten möchten als Informationsquelle für alle Imker (ja, überwiegend für die slowakisch sprachige) dienen, die keinen Zugang oder
andere Möglichkeiten haben, um neues aus der Welt über Bienenzucht zu erfahren. Diese Web-Seiten haben nur Bildungscharakter mit Hauptfokus auf Anfänger.
Hoffentlich wird sich niemand benachteiligt, oder bestohlen fühlen.